Statistici /prognoze la nivel european privind balantele productie/consum si import/export cherestea foioase

Sursa:
COFFI-FAO
Vizualizări:
1959
  • text size

Raportul de prognoza  al COFFI-FAO pentru  segmentul foioaselor, balante productie/consum  si import/export  identifica puncte de cotitura pe   aceasta piata.

De la inceperea crizei financiare in 2009, a avut loc o mutatie  in comertul cu cherestea de foioase,  Europa devenind un exportator net de cherestea.  Aceasta tendinta a incetinit in 2013  pe masura ce  cererea  in regiunea UNECE  (Europa, America de Nord, CIS)  incepe sa isi revina.  Consumul total apparent   de cherestea de foioase in regiunea UNECE a afost de 31,5 milioane m3  in 2013, in crestere  cu 5,1 %  fata de 2012.  Cresterea de consum  urmeaza dupa doi ani de declin  si a fost sustinuta in principal de cererea din Statele Unite.

 Balanta import/export cherestea foioase- Europa

Productia de cherestea de foioase a crescut in America de Nord si  CIS in 2013  dar  a scazut in Europa, datorita mai ales crizei de bustean industrial in estul Europei.

 

Productia si consumul de cherestea de foioase a scazut in Europa cu 4 %  in 2013, la 12,6 milioane mc.

 

Consumul aparent  de cherestea de foioase in stalele CIS a crescut cu 12 %. In Rusia consumul a crescut cu 12 %, sustinut  de sectorul residential al constructiilor., Productia a crescut  cu 2 %, exporturile au scazut cu 11,8 %.

 

Consumul de cherestea de foioase a crescut in America de Nord cu 11,9 %  in 2013, la 17 milioane mc, tendinta care a continuat si in 2014.

 

 COFFI  previzioneaza o crestere a productiei  de cherestea de foioase in regiunea UNECE cu o rata anuala de 1,7 %  si cu 0,7 %  in 2015,  sustinuta de cresteri in statele CIS si America de Nord  , in timp ce in Europa cresterea va fi modesta.

Balanta productie/consum cherestea foioase Europa

 

Graficul evidentiaza foarte sugestiv nivelul foarte scazut la care s-a stabilizat productia de cherestea de foioase  dupa  criza din 2009  si comparativ cu mediile din anii pemergatori crizei.  Productia depaseste consumul   iar Europa devine un exportator net de resurse.

Analiza detaliata pe tari a resurselor (raport-prognoza COFFI-FAO)  rezultate in urma exploatarilor forestiere, consumului  aparent, balantei import/export  la nivel european, disponibila  aici, este extrem de sugestiva prin:

-  Franta si Germania  au devenit exportatori  mari de bustean de foioase, cu exporturi   anuale  in crestere  de la 0,92 milioane mc  in 2013 la 1,15 milioane mc in 2014 si 1,19 milioane mc prognozati in 2015  in cazul Frantei si de 0,79 milioane  mc in 2013  respectiv 0,89 milioane mc in 2014  in cazul Germaniei.

-  in cazul Romaniei, exporturile sunt estimate la nivelul  de 142  mii mc in 2013  si in usoara scadere  la  130 mii mc in 2014.

Analiza detaliata pe tari  a consumului/productiei de cherestea de foioase (raport-prognoza COFFI-FAO), disponibila aici,  este de asemenea extrem de interesanta:

- Romania este cel mai mare producator  de cherestea de foioase la nivel european, cu 1,7 milioane mc   si cel mai mare exportator de asemenea, cu 0,95 milioane mc exportati.  Decalajul fata de Franta a crescut enorm in ultimii 5 ani,  Franta devenind un exportator net de busteni.  Situatia evidentiaza performanta industriei de prelucrare primara  a lemnului din Romania  care a reusit sa mentina productia, in ciuda unui nivel al preturilor busteanului ridicat in Romania, orientandu-se catre pietele de export  .

Pentru o perspectiva istorica mai larga , va punem la dispozitie  si o statistica cu medii multianuale ale consumului aparent la nivel european, pe principalele  segmente de produse  ale industriei lemnului.

-semnificativ , de la de o medie  a consumului de 22,3 milioane mc in  anii  1978-1980 in Europa, consumul a scazut la 18,9 milioane mc in 1999-2001 si la 11,4 milioane mc in 2014 !!!

Va invit sa gasiti in statistica mentionata   segmentele de produse din lemn care au  castigat in aceasta  perioada .

Aceste statistici, in primul rand declinul productiei de cherestea de foioase si dinamica exporturilor de bustean in tari  cu traditie in prelucrarea lemnului (Franta, Germania, Italia)  si nivelul preturilor resursei  ar trebui sa dea serios  de gandit celor  care sustin spirala cresterii preturilor in Romania, atat in cadrul Romsilva cat si al agentilor economici care liciteaza irational.

 

 

 

Postează un comentariu